fbpx
AJANVARAUS

Hiustenlähtö ja muut hiusongelmat: mitä hiusten kunto kertoo terveydestäsi?

Hiusten kunto on usein ensimmäisiä ulkoisia merkkejä kehon sisäisistä muutoksista. Hiuksemme heijastavat peilin tapaan yleistä terveydentilaamme, paljastaen vihjeitä mahdollisista ravinteiden puutoksista, hormonaalisista muutoksista, stressitasoista ja jopa sairauksista.

Terveet, kiiltävät hiukset viestivät hyvästä ravitsemuksesta ja vahvasta terveydestä, kun taas hiustenlähtö, kuivuus ja katkeilu voivat viestiä puutteista tai terveysongelmista.

Tutustu hiusten ja terveyden yhteyteen ja lue kaikki siitä, miten hiukset voivat toimia varhaisina indikaattoreina monille terveyskysymyksille. Katso myös vinkit, joilla voit parantaa niin yleistä terveyttäsi kuin hiustesi kuntoa.

Hiuksemme heijastavat peilin tapaan yleistä terveydentilaamme, paljastaen vihjeitä mahdollisista ravinteiden puutoksista, hormonaalisista muutoksista, stressitasoista ja jopa sairauksista.

Hiustenlähdön syyt?

Kun elämässä on muutenkin hankalia hetkiä, moni miettii kuumeisesti, miksi hiukset lähtevät. Hiustenlähtö ja hiusten katkeilu voivat johtua useista tekijöistä, jotka ulottuvat geneettisistä syistä ympäristötekijöihin. Runsas hiustenlähtö voi olla merkki stressistä.

Stressihormonit, kuten kortisoli, voivat vaikuttaa hiusfollikkeleihin ja aiheuttaa tilapäistä hiustenlähtöä. Pitkäaikainen stressi voi myös häiritä hiusten kasvukierrosta, mikä johtaa oheneviin hiuksiin. Stressi näkyy hiuksissa hieman viiveellä, joten hiustenlähdön syytä voi olla vaikea paikantaa.

Joskus hiustenlähtö voi liittyä sairauteen. Kaikilla hormonaalisilla muutoksilla on suora yhteys hiusten kuntoon. Esimerkiksi kilpirauhasen liika- tai vajaatoiminta voi aiheuttaa hiustenlähtöä tai muutoksia hiusten tekstuurissa.

Naisten hiustenlähtö on yleistä hormonaalisten vaihteluiden, kuten raskauden tai vaihdevuosien aikana.

Hiusten katkeilu ja hilse?

Helposti katkeilevat ja kuivat hiukset voivat viestiä huonosta ravitsemuksesta tai riittämättömästä veden saannista. Välttämättömät rasvahapot, kuten omega-3, ovat tärkeitä hiusten kosteutuksen ja terveyden kannalta. Lisäksi lämpömuotoilun liika käyttö ja kemialliset käsittelyt voivat kuluttaa hiuksia ja johtaa hiusten katkeamiseen.

Erityisesti päällimmäiset hiukset, jotka altistuvat runsaammin auringolle ja lämpömuotoilutuotteille voivat herkästi heikentyä. Myös ympäristötekijät, kuten saastuminen ja altistuminen klooratulle vedelle uimahalleissa, voivat heikentää hiusten rakennetta ja edistää katkeilua. Hiusten katkeilun ensisijaisena hoitona kannattaakin tarkastella omia elintapoja.

Hilse voi olla merkki hiuspohjan tulehduksesta, ekseemasta tai jopa sieni-infektiosta. Sieni-infektiot voivat vahingoittaa hiusfollikkeleita ja johtaa jopa hiustenlähtöön.

Päänahan psoriasis, joka voi olla krooninen sairaus, näkyy usein päänahan paksuina, hopeanvalkoisina hilseilevinä alueina.

Ravinteiden puute ja hiusten kunnon heikentyminen?

Ruokavalio on keskeinen hiusten terveyden kannalta. Proteiininpuutos voi aiheuttaa hiusten kasvun hidastumista ja hiusten ohentumista, sillä hiukset koostuvat pääasiassa proteiinista. Lisäksi hiukset tarvitsevat tiettyjä ravintoaineita pysyäkseen terveinä.

Raudan, sinkin, proteiinin ja tiettyjen vitamiinien, kuten B12-vitamiinin puute, voivat tehdä hiuksista hauraat ja elottomat. Kalpeus ja hiusten ohentuminen ovat yleisiä merkkejä anemiasta, joka voi seurata rautapitoisuuden puutetta. Esimerkiksi raudanpuute voi aiheuttaa jopa hiustenlähtöä.

Huolehdi monipuolisesti terveydestä ja edistä hiustesi kuntoa

Kaiken kaikkiaan hiusten kunto on monimutkainen ilmiö, joka voi kertoa paljon yleisestä terveydestäsi. Mikäli huomaat äkillisiä tai dramaattisia muutoksia hiustesi laadussa, on tärkeää keskustella lääkärin kanssa selvittääkseen mahdollisen taustalla olevan terveysongelman.

Tasapainoinen ruokavalio, riittävä lepo, stressinhallinta ja asianmukainen hiustenhoito ovat avain terveiden hiusten ja hyvinvoinnin ylläpitämiseen.

Hiuksia voidaan hoitaa myös ulkoisesti hellävaraisemmin. Tutustu esimerkiksi kasvivärjäykseen, jonka jäljiltä hiukset ovat kiiltävät ja hyvinvoivat.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram